De leerkrachten Algemene Vakken van het Centrum voor Deeltijds Onderwijs te Heist-op-den-Berg werken een ganse week samen met hun leerlingen aan een project in het kader van de wereldverzetdag tegen armoede.

Dit programma kwam tot stand in samenwerking met het OCMW van Heist-op-den-Berg en vzw Den Draai. Het eerste gedeelte bestaat uit een spel ontwikkeld door meneer Heiremans, leraar PAV. De leerlingen worden hierbij verdeeld in 3 groepen; rijken, armen en financiële middenklasse. Elke leerling beschikt over een som geld waarmee ze aankopen kunnen doen, investeren en lasten mee kunnen betalen. Het lot, in dobbelsteenvorm tezamen met opdrachten, bepaalt tot welke soort uitgaven ze worden verplicht of welke opportuniteit ze kunnen aankopen.

Na een speltijd van ongeveer 20 minuten, telt elke leerling het bedrag waarover hij of zij beschikt. Op deze manier ervaren ze hoe het is om zich in de dagelijkse maatschappij te handhaven als een rijk, arm of financieel gemiddeld individu.

Aan de hand van stellingen wordt er gedebatteerd. In de loop van het debat stoten leerlingen op vooroordelen en onwetendheid en leren hierop anticiperen en hun eigen mening hieromtrent te vormen

Gedurende het derde deel van de dag worden de bestaande hulpinitiatieven toegelicht. De leerlingen leren oplossingsgericht denken over moeilijkheden die ze in het spel hebben ervaren.

Als centrum vinden wij het belangrijk om, kaderend binnen onze vakoverschrijdende eindtermen, aandacht te besteden aan een problematiek zoals kansarmoede. De bewustwording bij jongeren activeren omtrent dit item is een waarde waar wij als school veel belang aan hechten.